Contact

info@vkc-nederland.nl

Nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws met betrekking tot het Veterinair Kennis Centrum en de deelnemende praktijken!

Veeartsen starten social media project: De Veearts Vertelt

Dierenartsen, die werkzaam zijn bij veehouders zijn deze week gestart met het social media project: De Veearts Vertelt. Via de Twitter- en Facebookaccounts @DeDierenDoc laten zij regelmatig aan burgers zien wat zij doen om vee gezond te houden en wat zij doen indien dieren toch ziek worden.

De eerste veearts die via @DeDierenDoc de burgers vertelt over werk van een veearts, is Thijs Derkman. Hij is werkzaam bij Dierenartsenpraktijk Beltrum (Achterhoek). Derkman is gespecialiseerd dierenarts op het gebied van melkvee en vleeskalveren.

Doel
Doel van het project ‘De Veearts Vertelt’ is om de burger beter te informeren over hoe dierenartsen en veehouders samenwerken aan diergezondheid. De veeartsen geven via Twitter en Facebook, aan de hand van tekst, video’s en foto’s op een begrijpelijke manier uitleg. Burgers kunnen de hele week vragen stellen aan de dierenarts en krijgen direct antwoord. Op het account @DeDierenDoc wisselen dierenartsen elkaar regelmatig af. Elke dierenarts twittert en Facebookt steeds een week lang, elke dag, over zijn/haar werk en het werk bij de veehouders.

Het account lijkt nu al een groot succes en daarmee aan een behoefte te voldoen. Op Twitter zijn er al bijna 1.000 volgers en op Facebook ruim 500. ‘En we zijn pas deze week begonnen’, zegt Derkman.

@Boerburgertweet
Het sociale media project is te vergelijken met het succesvolle @Boerburgertweet. Op dit Twitter- en Facebookaccount vertellen boeren, boerinnen, tuinders en telers al twee jaar over hun bedrijf, werk en leven. Hiermee willen boeren burgers meer betrekken bij het boerenbedrijf en willen zij hen leren waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. @Boerburgertweet is inmiddels een begrip geworden en heeft op Twitter al ruim 8.000 volgers en op Facebook bijna 15.000.

Initiatiefnemer Caroline van der Plas uit Deventer, van @Boerburgertweet, presenteerde het idee voor @DeDierenDoc tijdens een symposium voor varkensgezondheid, afgelopen maand in Apeldoorn. Het idee werd door de aanwezige dierenartsen zeer positief ontvangen. Inmiddels staan diverse dierenartsen al in de startblokken om deel te nemen aan @DeDierenDoc.

Met de toenemende maatschappelijke aandacht voor diergezondheid en volksgezondheid maar bijvoorbeeld ook voor antibioticagebruik bij dieren, is het volgens Van der Plas van belang dat ook dierenartsen laten zien wat zij doen. ‘Je moet je verhaal vertellen, anders vertellen anderen het voor je. En dan ontstaat er vaak een ongenuanceerd en scheef beeld’, zegt Van der Plas. De dierenartsen gaan @DeDierenDoc zelf beheren en coördineren. ‘Ik heb alleen het idee gepresenteerd en voor hen alvast een Twitter- en Facebook-account aangemaakt. Verder moeten ze het zelf doen’, zegt Van der Plas.

Dialoog
De dierenartsen hopen met @DeDierenDoc een goed beeld te geven aan de burger over hun rol op het boerenbedrijf en het gezamenlijke belang bij gezonde dieren. ‘Maar ook willen wij bijdragen aan een goed imago van de Nederlandse veehouderij in het algemeen. Er bestaan veel misvattingen en onwetendheid bij burgers. Door open en eerlijk te laten zien wat wij doen, willen we een goed beeld geven van wat er nou echt gebeurt en een dialoog op gang brengen’, aldus Thijs Derkman.

De Veearts Vertelt is te volgen via: www.twitter.com/dedierendoc www.facebook.com/DeDierenDoc